Næsbyhoved Slotsbanke

Afstand: 15.54 Km

Næsbyhoved Voldsted i Odense er et fascinerende middelalderligt borganlæg med en rig historie. Besøg resterne af slottet, hvor Dronning Christine holdt hof i 1500-tallet, og nyd den smukke natur i Næsbyhoved Skov. Oplev de dybe voldgrave, og gå på opdagelse på stierne ved den gamle søbred. Perfekt til historieinteresserede og naturelskere.

Middelalderslottet i skoven
Indtil 1863 lå Næsbyhoved Sø, som var Fyns næststørste sø, omkring 1 km nord for Odense. På en halvø, der strakte sig fra søens nordlige bred, fandtes Næsbyhoved Voldsted, hvor der i den tidlige middelalder blev opført et kongeslot som en del af rigets forsvar. I begyndelsen af 1500-tallet holdt Dronning Christine hof her, omgivet af op mod 100 ansatte, og havde en omfattende handel med Odenses købmænd og håndværkere. Ifølge historien opholdt Dronning Christine sig på Fyn, mens hendes mand, Kong Hans, blev i København på grund af hans åbne forhold med en af dronningens hofdamer, Edele Mikkelsdatter Jernskæg. Dronning Christines liv er fascinerende og kunne næsten udgøre plottet til en spændende thriller.

I dag kan man se resterne af det gamle borganlæg bag Restaurant Næsbyhoved Skov, kun 100 meter derfra. Der er ingen ruiner tilbage af slottet, da det blev ødelagt under Grevens Fejde i 1534, men voldstedets 10 meter dybe voldgrave kan virkelig sætte fantasien i gang. Voldstedet har stor kulturhistorisk værdi, og træerne på bakken holdes derfor løbende nede.

Rekreativt Område
I anden halvdel af 1700-tallet og frem til søens udtørring, søgte Odenses borgere ud til Næsbyhoved Skov for at nyde den smukke natur og fiske i resterne af den store sø. Efter en spadseretur gik man ofte til Fuglsanghuset, et gæstgiveri ved dæmningen mellem borgbanken og Fuglsangknolden. Huset blev revet ned i 1998. Under verdenskrigene strømmede odenseanerne til Næsbyhoved Skov for at se teater på volden, som fungerede som friluftsteater med kulisser og orkestergrav.

Man kan vandre rundt i området ad stier, der fører rundt ved den gamle søbred. En tur kan for eksempel starte ved Restaurant Næsbyhoved Skov.Opdateret af: VisitOdense  | joan@visitodense.com
Næsbyhoved Slotsbanke - dronefoto Fotograf: Benjamin Dalby
Næsbyhoved Slotsbanke - dronefoto Fotograf: Benjamin Dalby
Næsbyhoved Slotsbanke - kobberstik Fotograf: Museum Odense