Brolund Mølle ved Sdr. Esterbølle

Afstand: 11.35 Km

 | +45 6481 2044 |  info@visitnordfyn.dk | 
På vejen mellem Sdr. Esterbølle og Veflinge ligger der en fin lille hvid mølle - det er Brolund Mølle, og den er et kig værd!

Brolund Mølle blev bygget i 1907 som en lille, grundmuret mølle, der var malet sort. Brolund er en gammel ejendom, der blev skabt ved sammenlægninger af gårdene i den lille udflytterbebyggelse Fjællebro og hørte under herregården Elvedgård fra 1600-tallet. Siden 1896 har gården været ejet af slægten Eriksen, og møllen blev bygget af den nuværende ejers farfar.

Dengang var der et teglværk ved ejendommen, der bl.a. producerede sten til portlængen, en fodermesterbolig ved vejen og selve Brolund Mølle. Møllen malede korn til dyrene på gården og til de andre gårde. Fra 1870-1910 blev der bygget mange møller på landet med det formål, men efterhånden blev de udkonkurreret af de store motormøller i byerne og petroleumsmotorer på gårdene. Brolund Mølle har ikke været i drift siden 1947, da der blev indlagt elektricitet på gården.

Vingerne forfaldt stille og roligt, og i 1995 blev de sidste rester af vingerne taget ned. Men ejeren ville gerne bevare møllen og fik den derfor restaureret samme år. Der kom nye vinger på, og den fik sin flotte hvide farve. Møllens vingefang er på 10,5 m. I 2014 blev vingerne restaureret igen efter en storm i oktober 2013.

I dag står Brolund Mølle i udkanten af landsbyen Sdr. Esterbølle som et flot eksempel på en lille gårdmølle, der var med til at gøre arbejdet på landet lettere. Der er ikke mulighed for at komme ind i møllen, men der er mulighed for at parkere ved møllen og se den smukke bygning.Opdateret af: VisitNordfyn  | info@visitnordfyn.dk
Brolund Mølle ved Sdr. Esterbølle i solskin med traktor i baggrunden Fotograf: Hans Kristian Eriksen Copyright: VisitNordfyn
Brolund Mølle med træer og buske i baggrunden Fotograf: Hans Kristian Eriksen Copyright: VisitNordfyn
Brolund Mølle med vindmølle i baggrunden Fotograf: Hans Kristian Eriksen Copyright: VisitNordfyn
Brolund Mølle ved grusvejen Fotograf: Rikke Lindhøj Copyright: VisitNordfyn
Regnbue over Brolund Mølle Fotograf: Hans Kristian Eriksen Copyright: VisitNordfyn
Traktor på marken foran Brolund Mølle Fotograf: Hans Kristian Eriksen Copyright: VisitNordfyn
Vingefanget på Brolund Mølle Fotograf: Rikke Lindhøj Copyright: VisitNordfyn
Udsigt til Brolund Mølle fra vejen Fotograf: Rikke Lindhøj Copyright: VisitNordfyn