Særslev

Afstand: 13.93 Km

 | 64812044 |  info@visitnordfyn.dk |  visitnordfyn.dk | 
Arven efter en søkriger og berømt for det store årlige traktortræk-stævne - Særslev mellem Bogense og Søndersø er en køn lille by med spændende historier!

Navnet Særslev er dannet af endelsen -lev (oprindeligt -leif), der betyder ejendom eller arvegods på oldnordisk, samt sær-, der nok er udviklet af ordet Saiwa-hariar. Saiwa-hariar betyder søkriger på oldnordisk, så navnet kan betyde søkrigerens arv.

En kulturel højborg

Særslev er for mange bare den lange by, man passerer på vejen mellem Odense og Bogense. Men Særslev har været en kulturel højborg. Vejnavne som Klaus Berntsensvej og Rasmus Nielsensvej fortæller herom.

Det, der nu hedder Nordfyns Efterskole, begyndte i 1882 som højskole oprettet af lærer og senere konseilspræsident Klaus Berntsen. Senere blev Rasmus Nielsen forstander, han var også sangskriver og er bl.a. forfatter til sangen Våren er i luften.

Hvad finder man langs ”hovedgaden”?

Når vi kommer fra Søndersø og køre mod nord møder vi først gadekæret, der ligger på højre side af vejen. Det er velholdt med mulighed for at tage et hvil og nyde udsigten eller måske den medbragte madpakke.

Midt i byen ligger Særslev Kirke, der er vejkirke, altså åben for besøgende i et vist tidsrum i dagtimerne. Ved siden af ligger den fredede præstegård fra 1806 i bindingsværk og med fire skorstene.

Overfor kirken ligger skolen, der har elever fra børnehaveklasse til 9. klasse.

Vi passerer Dagli’Brugsen og dernæst forsamlingshuset, indrettet i den gamle kro. Umiddelbart herefter har vi det gamle mejeri, hvor et foretagsomt par har renoveret bygningen og i nogle år drev en Café. 

Læg mærke til de mange flotte huse. Særslev er en arkitektonisk perle takket være byens Utzon, den dygtige arkitekt Kristen Kristensen, der oprindeligt var udlært snedker, men blev mest kendt som arkitekt. Han tegnede mere end 100 bygninger mellem 1890-1930, og du kan se flere af hans flotte bygninger langs Særslevs hovedgade.

Når der bliver længere mellem husene, har man forskellige steder hen ad vejen et fantastisk vue, hvor man på en klar dag kan se over Lillebælt til Jylland.

På venstre hånd på marken overfor Vestergade 63 ligger Galgehøj, Galgadil, en rundhøj, hvor der er fundet rester af en brandgrav, og hvor der senere har været rettersted for forbrydere og mordere. Den sidste henrettelse fandt sted i begyndelsen af 1800-tallet.

Ved Galgehøjen var der i middelalderen en hellig kilde, som blev kaldt Møkilden, da den ifølge sagnet opstod, efter at en jomfru blev skændet der. Kilden havde ifølge sagnet helende kræfter, og mange kom hertil langvejs fra for at blive helbredt for sygdomme.

Indbyggertal: Omkring 750.

Kæmpestort traktortræk

Den store begivenhed hvert år er, når der afholdes et af Danmarks største traktortræk i forlængelse af Særslev Sportsuge, hvor der er tivoli for børnene og fest i teltet. 

 



Opdateret af: VisitNordfyn  | info@visitnordfyn.dk
Særslev set fra luften Fotograf: VisitNordfyn Copyright: VisitNordfyn
kirken i Særslev Fotograf: VisitNordfyn Copyright: VisitNordfyn
Den gamle præstegård i Særslev Fotograf: VisitNordfyn Copyright: VisitNordfyn
Traktortræk i Særslev Fotograf: VisitNordfyn Copyright: VisitNordfyn